Begeleiding Fase 1 - Opbouwdagen

Dag 1 en 2 van de Dieetfase noemen we de opbouwdagen. Op deze dagen neem je in de ochtend een dosis (ampul) Carnitrin in (klik hier voor instructies), maar volg je nog niet het dieet van fase 1. Sterker nog: tijdens deze dagen is het de bedoeling dat je je stofwisseling een boost geeft met calorierijke voeding. In principe is dus tijdens de opbouwdagen alles nog toegestaan, al geven wij uiteraard de voorkeur aan gezonde calorierijke voeding, zoals hieronder beschreven.

Gezonde vetten

Gezonde vetten Mijd tijdens de opbouwdagen vooral geen vet, maar kies voor gezonde vetten. Die zijn namelijk onlosmakelijk verbonden met een gezond eetpatroon. Zo is vette vis (wilde zalm, makreel, haring) een goede bron van omega 3, een essentieel vetzuur dat je lichaam niet zelf aanmaakt, maar wel nodig heeft!  Avocado is eveneens rijk aan omega 3 en zit bovendien vol vitaminen en mineralen. Daarnaast bevatten zaden en rauwe noten gezonde vetten, maar houd het wel bij een handje noten per dag. Ook leuk: eet roomboter (met mate) in plaats van margarine (transvet!). Voor het bakken in de pan raden we kokosvet aan. Kokosvet heeft vele gezondheidsvoordelen (o.a. voor je cholesterol, bloedsuikerspiegel én stofwisseling!) en verandert bij verhitting niet van samenstelling. Dat laatste is bij oliën namelijk wel het geval; die kunnen in verhitte vorm zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid.

Complexe koolhydraten

In het kort: er zijn koolhydraten die je lichaam nodig heeft en koolhydraten die je beter meteen kunt schrappen. Kies voor langzame koolhydraten in plaats van enkelvoudige (snelle) koolhydraten. Langzame (complexe) koolhydraten zitten o.a. in noten, zoete aardappel, quinoa, havermout, zilvervliesrijst, fruit, groente en peulvruchten.  Koolhydraten die beter kunt mijden vind je vooral in witte rijst, pasta, mais, wit brood, frisdrank, aardappelen en junkfood.

Inspiratie nodig? Klik hier voor ontbijt-, lunch- en dinersuggesties.

Tip:
bereid je tijdens de opbouwdagen vast voor op de werkelijke dieetfase en haal alle boodschappen vast in huis. Lees daarom de algemene informatie van fase 1 (mét boodschappenlijst) en de tips ter voorbereiding nog eens goed door!

Terug