Fase 2 Algemeen - Stabilisatiefase

Gefeliciteerd, de Dieetfase zit er (bijna) op! Tijd om te stabiliseren. Oftewel: Fase 2 is aangebroken! 

Deze fase staat in het teken van gewichtsbehoud en het langzaam opbouwen van je nieuwe eet- en leefpatroon. Geen nood, daar hoort culinair genieten gewoon bij. Júist! De Stabilisatiefase duurt 21 dagen, waarin je voedingspatroon langzaam wordt aangevuld. Je zult merken dat je na het volgen van fase 1 sneller verzadigd raakt en meer behoeften hebt aan gezond eten. Betekent dit dat je de rest van je leven alléén maar gezond moet eten? Natuurlijk niet! Uit eten, vakanties, verjaardagen met gebak; het hoort er allemaal bij. Maar nog niet in Fase 2...

De stabilisatiefase kenmerkt zich door weinig koolhydraten en veel eiwitten. Groenten, vis, eieren, fruit, vlees, zaden, olijfolie, yoghurt en noten hebben een hoofdrol. Week voor week wordt het dieet verder aangevuld. Volg je de richtlijnen van Fase 2 nauwkeurig, dan is de kans groot dat je gewicht blijft verliezen. Je kunt dan ook zo lang als je wilt in deze fase blijven.

Gouden Regels Momentum Fase 2

De grootste valkuil van deze Fase is de gedachte dat je 'klaar' bent. Stabiliseren is even belangrijk als afslanken en een aantal weken in Fase 2 kan je bovendien helpen je absolute streefgewicht te bereiken. Volg de richtlijnen dus goed! Weeg en meet je regelmatig. Kom je meer dan een kilo aan, trek dan aan de bel met een balansdag.<

Richtlijnen Momentum Fase 2

Begin elke dag nog steeds met citroensap en lauw water. Die gewoonte moet er als het goed is nu wel inzitten. Zorg ervoor dat je dat vasthoudt, want het is simpelweg een hele goede start van de dag! 

Week 1 Fase 2 Momentum

Begin je dag met fruit, eventueel met wat biologische kwark. Laat druiven en banaan nog even achterwege, ivm hoog suiker- en zetmeelgehalte. Laat koolhydraten waar mogelijk nog even achterwege, in het bijzonder de snelle koolhydraten. Twee keer per week een snee volkorenbrood mag, maar wil je nog wat gewicht kwijt, kun je  er beter nog even mee wachten. Hetzelfde geldt voor rijst en aardappelen. Eet veel (groene) groenten en voer - indien je daar behoefte aan hebt - de hoeveelheid vlees/vis op naar 150 gram. Gebruik bij de bereiding gerust wat kokosvet, koolzaadolie of olijfolie. Hetzelfde geldt voor dressings. Haal een goede extra vierge olijfolie in huis, mix deze met een theelepel balsamico azijn (eventueel met wat mosterd en honing) en je hebt supersnel een lekkere dressing. Vergeet alles wat kant-en-klaar is! Verwen jezelf deze week tussendoor met een stukje (super)pure chocolade of een blokje oude kaas, maar houd je doel nog even streng in je achterhoofd. Eet als het even kan niet meer na 20.00.

Week 2 Fase 2 Momentum

Indien je er aan toe bent en blij bent met je behaalde gewicht, voer je de hoeveelheid koolhydraten langzaam op. Eet geen lege koolhydraten, maar kies bijvoorbeeld voor voedzam eproducten als volkoren- of speltbrood, zoete aardappelen, quinoa of zilvervliesrijst en nog altijd met mate. Probeer koolhydraten te scheiden van vetten, aangezien verhoogde insuline bij inname van koolhydraten de opname van vetten verhoogt. Koolhydraten met eiwitten is een betere combinatie, omdat eiwitten de glyceamische index van koolhydraten verlaagt. Zoals gezegd: bouw het langzaam op en houd je gewicht in de gaten. Het is natuurlijk niet zo dat je altijd maar moet blijven opletten, maar het is wel van belang dat je lichaam een nieuw setpoint aanneemt. Ben je tevreden en blijf je op gewicht, dan kun je gerust een paar keer per week volkorenbrood eten. Met andere woorden: ga op zoek naar een balans die bij jóu past! 

Week 3 Fase 2 Momentum

Keep up the good work! Blijf je op gewicht, dan heb je de juiste balans gevonden. Begin de dag nog steeds met een glas lauw water met citroensap en blijf dat doen. Drink bij voorkeur ook 's avonds voor het slapen gaan een glas lauw water.